IMG_0532.jpg
 

THE ART HOUSE

The perfect location, plot of land, and guest cottage sold THESE CLIENTS on a colonial-inspired home in Old Greenwich. They were not, however, quite as smitten with the colonial columns, pink marble floors, and traditional details. Intent on transforming this colonial into a refined, modern living space, they contacted Calla STUDIO.

 
IMG_6540-1.jpg
FullSizeRender+9.jpg
FullSizeRender+25.jpg
IMG_6538-1.jpg
FullSizeRender+31.jpg
FullSizeRender+18.jpg
FullSizeRender+21.jpg
IMG_6554.jpg
FullSizeRender+10.jpg

RENOVATION

THE CLIENT, a painter, dreamt of a clean, open space to display her own paintings alongside her art collection. This gallery-inspired concept creates a beautifully direct and intimate experience with the art while providing an inviting and comfortable space for the Marchetti’s daily life.

Completed in 2017, the interior renovation of this 3,976-square-foot, three-bedroom home removed walls to open up the space, replaced the molding, front door, interior doors, kitchen cabinetry, re-faced the fireplace, floors, and the main staircase. On the second floor, changed were less drastic but effectual in connecting the space and modernizing the master bedroom as well as the Marchetti’s daughters bedrooms.

GATHERING SPACE

Always entertaining, the homeowners wanted the space to feel fun and welcoming. A long quartz island helps to separate the kitchen and the family room while serving as a space for their daughters to hang out, finish homework, or make Acai bowls with their friends. A removable swing hangs from the i-beam that was installed during the renovation. It’s become a prime seat for the girls Instagram selfies

IMG_6560.jpg
IMG_6559.jpg
IMG_0534.jpg
 

INDOOR/OUTDOOR LIVING

On the exterior, Studio Calla painted the house black and replaced the traditional round columns with square columns to modernize the facade. Working with Wesley Stout Associates, the renovation extended the deck, replaced the wood raining with a clean glass rail, and created in a fire pit and bench seating creating an outdoor living room for the family and for entertaining.

 
IMG_6537.jpg
Screen+Shot+2018-06-06+at+11.49.23+AM.png

SPATIAL PLANNING

One of the major design challenges was transforming the scale of the family room and kitchen. The original fireplace was large for the space and overpowered the room. Studio Calla solved for this problem by removing the wall between the kitchen and family room and strategically placing seating that allowed both rooms to function well individually and together. The Living Divani sectional, for example, allows guests to sit and face the kitchen or enjoy the fireplace on the opposing wall.

LIVING ART WALL

One key feature of the house is the floor to ceiling bookcase in the dining room. The HOMEOWNERS consider it a living art wall. A built-in ladder allows them to adjust and update the mix of books, photos, sculptures and collectables daily.

MUSIC ROOM

RATHER THAN IMPLEMENTING A TRADITIONAL LIVING ROOM THE HOMEOWNERS THOUGHT THEY WOULD GET MORE USE OUT OF A MUSIC ROOM. THEY WANTED TO CREATE A SPACE FOR THEIR DAUGHTERS TO PRACTICE THEIR INSTRUMENTS, PUT ON PERFORMANCES AND HANG OUT WITH THEIR FRIENDS ON THE FIRST FLOOR.

IMG_0537.jpg
FullSizeRender+34.jpg
FullSizeRender+7.jpg
FullSizeRender+12.jpg
FullSizeRender+23.jpg
FullSizeRender+14.jpg